Alle panden van Nederland in 3D, hoe doen we dat?

BackHoom heeft een datagedreven platform waarin kenmerken van alle woningen en gebouwen in Nederland verzameld zijn en verwerkt worden door onze rekenkern. Dit gebeurt op pandniveau, waardoor we gedetailleerd inzicht kunnen geven in het verduurzamingspotentieel van elke woning en elk gebouw. Dat begint bij het nauwkeurig modelleren van ieder pand afzonderlijk. Door slimme algoritmes toe te passen bouwen we zo een 3D model op als startpunt voor verdere analyses. Hoe we dit precies doen leggen we graag uit aan de hand van vijf stappen:

Stap 1 – Grondcontour

Als eerste stap voor het 3D-modelleren van een pand, starten we bij het contour van het pand, afkomstig uit de BAG. Eventuele fouten worden gecorrigeerd, bijvoorbeeld als de lijnen niet aansluiten. Daarnaast wordt van elke lijnsegment (=gevel) bepaald of het een vrij liggende- of aangrenzende lijn is.

Stap 2 – Vloeren

In de tweede stap wordt de (buto) vloer bepaald met behulp van de contouren. Dit levert onder andere het grondoppervlak op.

Stap 3 – LiDAR data

Nadat de contouren en vloeren van een pand bepaald zijn, wordt er realtime in het BackHoom platform hoogtedata (LiDAR data) aan het pand gekoppeld. Met het menselijk oog herkennen we in de puntenwolk direct het dak: dakkappelen, platte daken en/of schuine daken.

Stap 4 – Dakvlakbepaling m.b.v. algoritmes

In de volgende stap komen onze slimme algoritmes om de hoek kijken. Met wiskundig algoritmes transformeren we de puntenwolk naar individuele dakvlakken. Hierbij halen we onder andere de outliers (bijv. verticaal geplaatste punten van een gevel of punten van overhangende bomen) weg. Als resultaat van deze stap, krijgen we nauwkeurig voor elk pand alle individuele dakvlakken te zien.

Stap 5 – 3D-modellen

 

Wanneer voor ieder pand de individuele dakvlakken bekend zijn, worden de daken aangesloten met verticale gevels. Samen met de vloer, de gevels en de dakvlakken ontstaat er zo een nauwkeurig 3D-model van het pand.

Vanuit deze 3D modellen kunnen allerlei nauwkeurige analyses worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de potentie voor zonnepanelen of diverse vormen van isolatie. Kortom: het ideale startpunt voor uw verduurzamingsopgave of campagne. Meer weten en zelf ervaren hoe andere panden worden gemodelleerd? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Reacties zijn gesloten.