Een kijkje in de keuken van het Duurzaam Dataplatform

BackHoom bestaat vandaag precies 1 jaar, tijd om de balans op te maken van een jaar Duurzaam Dataplatform. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden die ons platform biedt en delen we de laatste ontwikkelingen. Van de diverse bronnen, koppelingen en dimensies tot het nauwkeurig berekenen van de verschillende panddimensies en onze interactieve rekenkern. Ze zorgen er samen voor dat het Duurzaam Dataplatform nauwkeurig inzicht geeft in alle woningen en gebouwen in Nederland.

100 bronnen, 10 miljoen panden en 1 miljard koppelingen

De basis van ons Duurzaam Dataplatform vormen databronnen die ons inzicht geven in alle woningen en gebouwen van Nederland. Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met het continu updaten en uitbreiden van deze bronnen. Momenteel gebruiken we ruim 100 databronnen die we op verschillende manieren koppelen, verrijken en bewerken tot nieuwe hoogwaardige data. Dat doen we op woning-, wijk- en gemeenteniveau. Om alle verschillende databronnen te combineren, gebruiken we ruim 1 miljard koppelingen tussen alle verschillende gebieden. Voor 10 miljoen panden geven we via handige tools en API’s verschillende inzichten, variërend van woningkenmerken, energiemodellen, panddimensies en verduurzamingsmogelijkheden.

Nauwkeurige panddimensies zorgen voor betrouwbare energiebesparingsberekeningen

Om van een woning of utiliteitspand gefundeerde uitspraken te doen over de mogelijkheden van verduurzaming, is het van belang om zo nauwkeurig mogelijk de individuele dimensies van de vloeren, gevels en dakvlakken te bepalen. Er gaat via deze oppervlaktes van een pand immers veel warmte verloren en dat kan aangepakt worden met isolatie- of installatietechnische maatregelen. De afgelopen periode zijn onze berekeningen van de panddimensies flink uitgebreid en verbeterd en baseren we onze methodes voor alle panden in Nederland op de meest betrouwbare en actuele data.

Hoe berekenen we die panddimensies?

1. Alle gekoppelde basisgegevens van één pand worden opgehaald.
2. Het vloercontour en vloeroppervlakte worden berekend.
3. De beste hoogtedata (LiDAR data) wordt gekoppeld (AHN 2.0 of AHN 3.0).
4. Met meerdere high-end algoritmes modelleren we de dakvlakken.
5. Gevels worden toegevoegd, rekening houdend met aangrenzend panden.
6. Alle panddimensies worden berekend (oppervlaktes, oriëntaties, hellingshoeken)

Interactieve rekenkern

Naast het nauwkeurig in kaart brengen van woningen en gebouwen met de verschillende bronnen, databewerkingen en algoritmes, beschikt BackHoom over een geavanceerde rekenkern. Die berekent voor alle woningen en gebouwen in het Duurzaam Dataplatform het individuele verduurzamingspotentieel. Hierbij wordt rekening gehouden met de vragen die onze klanten hebben, zoals: Welke isolatiemaatregelen zijn mogelijk? Hoeveel zonnepanelen zijn er per woning mogelijk? Wat bespaart spouwmuurisolatie? Het Duurzaam Dataplatform geeft direct de antwoorden. Deze antwoorden geven we voor alle woningen in Nederland, met enkel de benodigde input van postcode en huisnummer van het adres.

Met meer input naar nauwkeuriger advies

De rekenkern kan nog verder benut worden als we meer informatie over de ‘binnenkant’ van een individuele woning ontvangen, bijvoorbeeld via een vragenlijst in een app of website. Met name de installaties voor het verwarmen (ruimteverwarming) en voor warm water (tapwater), hebben veel invloed op de verduurzaming. In het geval woningeigenaren of adviseurs meer informatie over één woning meegeven, wordt de verduurzamingsoutput van het Duurzaam Dataplatform continu aangepast. In de keuzetool, Omons, wordt deze interactieve functionaliteit nu bij verschillende gemeentes met veel interesse gebruikt.

Maatregelen en installaties in het Duurzaam Dataplatform

Momenteel bevat de rekenkern 27 verschillende maatregelen en installaties. Hier zitten ook verschillende manieren van koken bij, wel zo handig om ook zonder aardgas te kunnen koken.

Bovenstaande maatregelen en installaties hebben veel effect op elkaar. Als een woning bijvoorbeeld een CV-ketel met een laag rendement heeft, zullen isolerende maatregelen meer energie besparen ten opzichte van identieke woningen met een zuinigere CV-ketel.

Stapsgewijs naar aardgasvrij

De vraag om berekeningen naar aardgasvrije woningen, buurten of gemeenten krijgen we steeds vaker. Een nieuwe feature die we recent aan de rekenkern hebben toegevoegd, is het berekenen van energiebesparing op de juiste energiedrager, afhankelijk van de werkelijk aanwezige installaties. Bij een aardgasvrije woning met een warmtenet zullen isolerende maatregelen bijvoorbeeld besparen op warmte in plaats van aardgas. Een ander, all-electric scenario met een warmtepomp, kan er daarnaast juist toe leiden dat isolerende maatregelen besparen op het electraverbruik. Het Duurzaam Dataplatform rekent dit in milliseconden uit. Op deze manier ondersteunt de rekenkern talloze, lokale oplossingen naar aardgasvrij.

Duurzaam Data Roadmap

De ontwikkelingen van het Duurzaam Dataplatform gaan snel, onze experts zitten zeker niet stil. Hoewel we ons in een dynamische omgeving bevinden waar we continu flexibel inspelen op marktwensen, verwachten we de komende tijd in ieder geval extra maatregelen toe te voegen aan ons Duurzaam Dataplatform. Meerdere all-electric en hybride warmtepompen worden bijvoorbeeld aan de rekenkern toegevoegd, precies afgestemd op het verliesoppervlak (een belangrijk onderdeel van de panddimensies) van de Nederlandse woningen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Duurzaam Dataplatform, recente of aanstaande ontwikkelingen? Via het contactformulier of via info@backhoom.nl horen we graag van u.

Reacties zijn gesloten.