Even voorstellen: Harmen Jorritsma, technisch ontwerper

Bij BackHoom werken hele gedreven mensen met een hart voor de energietransitie. Samen zorgen zij ervoor dat we met ons Duurzaam Dataplatformen iedereen kunnen bedienen die inzicht in de energietransitie wil. Wie zij zijn? We stellen ze graag aan u voor. Dit keer Harmen Jorritsma, technisch ontwerper.

Wat is jouw rol binnen BackHoom?

“Als technisch ontwerper houd ik me vooral bezig met het verwerken van nieuwe ideeën en wensen van klanten. Deze vertaal ik naar modellen die vervolgens door de developers worden geprogrammeerd in ons platform. Ik noem het ook weleens functioneel ontwerpen. We hebben natuurlijk een enorme hoeveelheid data van alle panden in Nederland. Dat is een schat aan informatie waar we allerlei nieuwe inzichten uit kunnen halen. Bijvoorbeeld voor ZonPV, waarbij we graag willen dat klanten makkelijk kunnen zien hoeveel zonnepanelen er in een bepaalde wijk geplaatst kunnen worden. Zo’n functionaliteit toevoegen aan het platform begint vaak bij mij: ik bedenk de modellen die we nodig hebben om dat te berekenen.”

Wat is jouw rol binnen het team?

“Eigenlijk zit ik een beetje tussen sales en de developers in. Vanuit de business komen nieuwe ideeën voor toepassingen in het platform. Daar bedenk ik modellen voor en vervolgens implementeren de developers dit in programmeercode, zodat het daadwerkelijk een nieuwe toepassing in ons platform wordt. Ik houd mij dus vooral bezig met de fase voor iets in het platform gaat.”

Wat vind je het leukst aan je werk bij BackHoom?

“Het leukste aan mijn werk bij BackHoom vind ik dat we altijd bezig zijn met innoveren. We zijn continu op zoek naar hoe we nieuwe inzichten kunnen opdoen en processen voor klanten kunnen versnellen. Ik ben zelf enorm nieuwsgierig ingesteld en ook altijd bezig met wat er allemaal om ons heen gebeurt.  Met het dataplatform kun je nieuwe inzichten ook onderbouwen en verfijnen. Ik vind het leuk om te verkennen wat we nog zouden kunnen gebruiken om ons platform nog beter te maken.”

Wat is je achtergrond?

“Ik heb Bouwkunde gestudeerd aan de Technische Universiteit in Eindhoven. En in mijn werkende leven ben ik tot nu toe eigenlijk altijd bezig geweest met energiebesparingsadvies. Ik heb in mijn vorige werk veel inspecties gedaan en verbeterplannen gemaakt voor woningen en utiliteitsgebouwen.  Nu doe ik soortgelijk werk, maar dan op een datagedreven manier. Ik geloof dat we met gebouwdata veel kunnen leren, verbeteren en versnellen.“

Harmen over het Duurzaam Dataplatform en de rol van BackHoom in de energietransitie

“Er worden ontzettend veel plannen en beleidsstukken gemaakt voor de energietransitie. Het is zo’n complex vraagstuk dat het ook zomaar anders kan lopen dan we nu denken. Daar moeten we ook op voorbereid zijn en een open blik houden. Een dataplatform biedt de mogelijkheid relatief snel nieuwe scenario’s te testen. Dat kan als de basisgegevens zoals afmetingen van gebouwen goed op orde zijn. Ons platform heeft een hoog detailniveau en precisie als het gaat om de geometrie (afmetingen van panden). Omdat we daarmee vanaf pandniveau analyses opbouwen, kunnen we een vrij realistisch beeld geven van hoe bepaalde panden of gebieden ervoor staan en wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming.

Data, informatie en kennis (kengetallen), zijn zeer versnipperd aanwezig bij partijen binnen de sector en vaak niet koppelbaar. Daar zie ik ook de rol van BackHoom: met ons platform zitten wij als het ware “onder de motorkap” en maken we allerlei koppelingen om het partijen makkelijker te maken nieuwe inzichten op te doen. Ik geloof er dan ook in dat wij dat als BackHoom kunnen samenbrengen, waardoor we ook een soort rol hebben als aanjager van een ecosysteem voor de energietransitie. Juist ook omdat wij veel werken met API’s kunnen we heel goed kennis en informatie verbinden en koppelen. Uiteindelijk leidt dit hopelijk tot een efficiëntieslag, zodat de energietransitie beter op gang komt en ook echt gaat slagen.”

Reacties zijn gesloten.